Odklad školní docházky ano nebo ne? Co byste měli vědět, než své dítě přivedete k zápisu?

To jsou v tomto období nejčastěji kladené otázky rodičů dětí v předškolním věku. Mnozí z nich se domnívají, že odklad školní docházky je určen k prodloužení si dětství a že rok navíc v MŠ jejich dítěti jen prospěje. Doporučení k nástupu dětí do školy o rok později se však zvažuje z mnohem vážnějšího důvodu, než je jen ten, že se narodily v letních měsících a tím pádem mají nárok užít si ještě bezstarostného hraní v MŠ.  Datum narození je samozřejmě důležitý, ale ne jediný rozhodující k odepření dítěte stát se pohodovým školákem. Nepodceňujte to a zkuste pečlivě zvážit všechna pro a proti pro započatí tak důležitého období vašeho potomka, jako je stát se prvňáčkem. Ideální je poradit se s odborníkem.

Nejste k tomu dostatečně odhodlání? Možná vám pomůže dozvědět se třeba více např. prostřednictvím článku, na který jsem narazila v MF Dnes. Ten celkem výstižně a odborně, navíc podrobně popisuje způsoby zhodnocení připravenosti dětí do školy, dále nástrahy a příčiny nezdárného rozhodnutí, či už pro školu nebo MŠ. Jestliže díky němu zjistíte, že to s vaší ratolestí a jeho rolí stát se brzy žákem 1. ročníku není tak jednoznačné, doporučuji využít odborného poradenství.

 „Ať už se rozhodnete jakkoliv, musí pro to být pádný důvod. Pokud malého človíčka natlačíme do školní lavice dřív, než je k tomu připraven, téměř jistě v něm vzbudíme ke škole odpor. Zbytečné trauma z neúspěchu se s ním může vléct pěkně dlouho. A naopak: Pokud bystrého šikulu necháme o rok déle ve školce, jeho síly leží ladem a nerozvíjejí se. Dítě ztrácí motivaci, nudí se a další rok už máme být kumšt ho něčím zaujmout.“  (Úryvek z článku v MF Dnes)

Více na: www.idnes.cz – článek  Půjdu už do školy? (nebo mi dáte ještě odklad?)