Moje kamarádka je učitelka na jedné z pražských základních škol, kde učí německý jazyk a další jiné předměty. Musím říct, že potom, jak uzavřeli 13. 3. 2020 všechny školy, od ní stále častěji slyším, že by radši učila „normálně“. Normálně znamená, jistě  nejenom v její vnímání, že stojí před tabulí, s křídou v ruce před očima svých žáků atd. Učit online je, a také zřejmě nejenom pro ní, trochu sci-fi, tato představa ji znervózňuje, z kontaktu s moderními technologiemi má přímo husí kůži. Marně si vizualizuje představu, a to se snaží myslet pozitivně, že za monitorem sedí nedočkaví žáci prahnoucí jen po jejích úkolech. Jenomže nic jiného ji nezbývá a je potřeba alespoň začít s jejich zadáváním. A tak se do toho pustí.  Poprosí celou domácnost, kromě psa, s nastaveným gmailu a se skupinovou korespondencí. Ve spolupráci to zvládne a odesílá poslední úkol a teď čeká, co se bude dít.  Kolem večera to vypukne, její chytrý telefon neúnavně cinká, s dotazy žáků, co mají dělat v případě, že jejich pracovní sešity zůstaly ve škole, email s úkoly nedorazil atd.  Snaží se odpovídat a najít možnosti řešení. Nejmladší ještě školou povinná dcera se ji snaží uklidnit informací, že jejich učitelé taky už večer neodpovídají. Ale ona tvrdí, že tato žákyně je zrovna taková snaživá, že tyto úkoly ještě pošle.

Na straně druhé, žákům se zahlcuje stránka s termíny úkolů, kdy co kdy dělat a odeslat, dokonce píšou první online písemky.

Zatímco se odborníci moderních technologií radují, že škola nemá zbytí a proběhne u ní radikální online proměna, učitelé jsou rozpačití, žáci se probouzí ze snu, že karanténa neznamená prázdniny.

 „Přísloví správně říká, že ‚nouze naučí housti“ a spoustu dalších věcí. Mnohdy máme obavy vystoupit ze své komfortní zóny, protože to je značně nepříjemné, ale pak nastane situace, že nám nic jiného nezbývá. To je jedna z mála pozitivních věcí na této špatné epidemii.“ Opatření proti šíření koronaviru vyprázdnila školní chodby a žáky – kromě dětí v mateřských školách – nechala doma. Pro učitele vznikla nová výzva.   (citace Aktualne.cz).

A zde navrhuje několik inspirujících a doporučených zdrojů, jak se s výukou vypořádat: