V dnešní době nás moderní technologie obklopují na každém kroku. Děti k nim mají mnohem blíže než většina dospělých. Proto by byla škoda je nevyužít i při výuce.

 Minecraft – vzdělávání hravou formou

Máte doma malého nadšence do počítačových her? Co kdybychom Vám prozradili, že tyto hry můžete využít i při učení doma? Jedná se konkrétně o světoznámou hru Minecraft, která svým uživatelům nabízí takzvanou Edukační edici. Nechte své potomky, ať vám v Minecraftu ukáží, co přesně hrají, jak prostředí hry vlastně vypadá. Většinou se jim rozsvítí očička, že vás to opravdu zajímá. Po tomto základním seznámení se můžete vhrnout na zkoumání výukové edice Minecraft Education Editon. Chápeme, že v aktuální náročné situaci rodič nemá sílu obsáhnout všechny školní úkoly a zajistit dětem plnohodnotnou výuku. Pokud jsou vaše děti fanoušky Minecraftu, můžete tuto jejich zálibu využít efektivně – ať už k procvičování školních předmětů či k učení se novým dovednostem. V této speciální edici si mohou žáci procvičovat matematiku, chemii, dějepis, přírodopis, zeměpis, angličtinu, či se učit programovat. Minecraft pomáhá i dyslektikům – mohou si do něj zkopírovat jakýkoliv text a Minecraft jim ho zobrazí na takovém pozadí a takovým fontem, které jsou dle výzkumů při potížích se čtením ty nejvíce vhodné. V těchto dnech začal Microsoft školám poskytovat edukační verzi Minecraftu zdarma.  Myslíme, že šance na úspěšné učení doma přes Minecraft významně stoupá a možná tím i klesnou frekvence vztekání se a bojování při učení.

Proč se s Minecraftem seznámit?

Naučíte se:

  • Jak udělat z hraní Minecraftu užitečnou zkušenost pro vaše děti a celou rodinu.
  • Jak stanovit pravidla a zajistit, aby se čas strávený u počítače nestal zdrojem konfliktů.
  • Jak využít sociálních aspektů Minecraftu a ochránit své děti na internetu.
  • Jak shromažďovat zdroje, vyrábět různé věci a stavět úžasné stavby.
  • Jak se vyhýbat příšerám nebo je jednoduše odstranit ze hry.
  • Jak si zřídit domácí server.

Jak to funguje?

Dobrá zpráva je, že děti, které Minecraft znají, se budou cítit jako ryba ve vodě. Jedná se v podstatě o stále stejnou hru, do které jsou ale velmi chytrým a kreativním způsobem zakomponovány jednotlivé lekce. Ty mohou děti až v počtu třiceti studentů najednou procházet a společně plnit. Nejedná se tedy pouze o hraní nebo čisté studium, ale o efektivní spojení těchto dvou světů.

Aktuálně jsou dostupné desítky jednotlivých lekcí přímo v základní verzi, ale studenti si mohou bezplatně stahovat nové lekce přímo z oficiálních webových stránek. Většina těchto lekcí je dostupná v angličtině, najdete ale i nějaké lekce přímo v českém jazyce.

  Co k tomu potřebujete?

–      Jediné, co děti pro hraní a učení potřebují, je mít aktivní školní účet Office 365, pomocí kterého se do hry přihlásí. Velká část škol je do projektu zapojena, na odkazu níže si můžete ověřit, zda je školní účet vašeho dítěte platný. Na tomto odkazu si stáhnete také hru.

–     Stažení Minecraft: Education Editon a ověření školního účtu je možné na tomto odkazu: https://education.minecraft.net/get-started

–          Tato speciální edice je v tuto chvíli, vzhledem k aktuální situaci, zdarma až do konce školního roku.

–          Po úspěšném stáhnutí a nainstalování hry je možné rovnou vstoupit do zvolených lekcí.

Dostupné lekce v českém jazyce naleznete zde:

1.       https://sway.office.com/G35zw6BQ4HHmdF5H?ref=Link

  • Lekce jako např. Svět matematických posloupností, Sluneční soustava, Biologie – model lidského oka atd.

2.       https://education.minecraft.net/community/publicprofile-lessonby/?user_id=157

  • Lekce programování

Dostupné lekce v anglickém jazyce naleznete zde (v angličtině je v tuto chvíli samozřejmě dostupných více lekcí):

1.       https://education.minecraft.net/class-resources/search-lessons/

Více informací o Minecraft: Education Edition naleznete zde:

Zpracovaly: Mgr. Michaela Karasová – psycholog, Mgr. Alena Krnáčová –speciální pedagog