Jednou ze zkoušek speciálně-pedagogického vyšetření je rozklad a sklad slov po písmenkách. Pokud se dětem nedaří správně číst a psát, může být problém právě v této oblasti. Jestli si nejste jistí, že je sluchová percepce vašeho dítěte dobře rozvinutá, můžete to zkusit orientačně zjistit i v domácím prostředí. Úplně jednoduše viz videoukázka.

Pokud zjistíte, že se dítěti opravdu nedaří poskládat slova z hláskování a naopak nedokáže správně slovo vyhláskovat samostatně, začněte s tréninkem. Stačí, když budete každý den trénovat 3 až 6 slov. Začněte jednoduchými jednoslabičnými, dvouslabičnými slovy a postupně, dle toho, jak se dítěti daří, přidávejte delší slova. Zadávejte slova rovnoměrně: 6 slov na rozklad a 6 slov na sklad slov, opět vám napoví videoukázka. Toto cvičení je vhodné pro děti 1. a 2. ročníků. Vhodné je hláskování propojit s pohybem:

  •  ukazovat písmena jednotlivých slov na prstech na levé i pravé ruce
  •  „krokovat“ 1. krok – 1. písmeno, 2. krok – 2. písmeno a tak střídat
  • skoky – 1. písmeno – 1. skok, 2. písmeno -2. skok atd.

Pohyb velmi efektivně aktivizuje mozek, navíc pomáhá ve spolupráci pravé a levé hemisféry. Děti také baví, když si role vyměníte. Dítě vám slovo vyhláskuje a vy ho dáte dohromady a naopak. Tím, že vás kontroluje, zda postupujete správně, trénuje také. Celkově cvičení podporuje schopnost soustředění, sluchovou paměť. Ideální je, když trénujete každý den.

Pokud se chcete podrobněji poradit s odborníkem, neváhejte a udělejte tak co nejdříve.