Další ze zkoušek speciálně-pedagogického vyšetření je rozlišování podobných obrázků. Ty jsou odlišné v detailech, také v obrácení ve vertikální nebo horizontální poloze. Aby se dětem dařilo správně číst a psát, je potřebné, aby byla oblast zrakové diferenciace dobře rozvinuta. Jak konkrétně to vypadá, můžete vidět v kratičké videoukázce.

Pokud byste rádi více podpořili plynulejší čtení nebo psaní vašeho dítka, můžete k tomu využít různé metodické materiály, např.

Jiřina Bednářová, autorka pracovních listů s metodickými pokyny pro rodiče s názvy:

  • Zrakové rozlišování
  • Optická diferenciace 1, 2

Vše najdete na:

Pokud zjistíte, že se opravdu dítěti nedaří správně rozlišit vizuálně podobné obrázky, začněte systematicky trénovat podle  doporučených pracovních listů. Krásně vás v tom povedou metodické pokyny autorky, stačí denně zpracovat půlku nebo celý pracovní list. Tato cvičení podporují kromě pozornosti také okohybné pohyby a svaly zleva doprava, prostorovou orientaci, zrakovou paměť. Opět platí, že je ideální, když trénujete každý den. Jen tak je možné vytvořit v mozku bezpečnou stopu, „kolej“, která se zautomatizuje a bude důležitým předstupněm k pohodlnějšímu čtení a psaní. Pokud se chcete podrobněji poradit s odborníkem, neváhejte a učiňte tak co nejdříve.

Aktuálně jsou možné aj online nebo telefonické konzultace.